Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnames 'Recht op Tranen' van Andere Tijden

Zo’n drie jaar geleden dook ik in het onbekende, omdat ik wist dat het moest. Een boek schrijven over mijn onderzoek naar het leven van mijn Molukse opa. Het bracht me zelfs antwoorden op vragen die ik niet had, maar dat lees je later wel in dat boek. Want er kwam telkens wat tussen, zoals nu een eerbetoon aan mijn opa en de slachtoffers van een van de grootste massamoorden onder de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Molukse eilandje Babar. 

In de eerste aflevering van het Andere Tijden-tweeluik ‘Recht op Tranen’ komt het rapport dat mijn opa erover schreef en dat ik bijna tachtig jaar later helemaal uitploos, uitgebreid aan bod. ‘Trouw aan Oranje’ heet het, het wordt uitgezonden in aanloop naar de Indië-herdenking.

Ook mijn zus, zangeres T A M A R, is in de aflevering te zien en te horen. In ons vervolg op ‘Podkas van mij Opa’ volg ik haar in in het spoor van haar theatervoorstelling (want ja, dat gaat immers ook over een deel van mijn leven). Op zoek naar meer luchtigheid, maar de derde aflevering van onze podcast TANASALESHOW is alsnog een emotionele reis. Van Wongema in het uiterste noorden van Nederland naar het Media Park in Hilversum, waar we de voorvertoning zagen van de prachtige tweeluik. In onze podcastaflevering hoor je daar fragmenten van, met onderweg vleugjes Westerbork, Ambon en gesprekken met de regisseur en eindredacteur van Andere Tijden.

Aflevering 1 ‘Trouw aan Oranje’ is te zien op 13 augustus om 20:35 uur op NPO2. Aangrijpende Molukse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die weinig aandacht kregen en nu door kinderen en kleinkinderen worden verteld.  

- Aflevering 3 van de TANASALESHOW ‘Om van te houden’ is hier te beluisteren.