Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek

Geïnspireerd op mijn ervaringen tijdens de zoekticht naar het bijzondere leven van mijn Molukse opa (1915-1991), werk ik aan een roman.

Van Ambon tot Roden

Mijn opa werd geboren op het Molukse eiland Saparua, studeerde op Ambon, werd als telegrafist gestationeerd tussen de Papoea-stammen in Nederlands Nieuw-Guinea, maakte op het Molukse eilandje Babar de verschrikkingen van de Japanse bezetting mee en werd lokale voorman van de RMS in Merauke in Zuidelijk Nieuw-Guinea, waar mijn vader werd geboren. Hij verloor zijn eerste vrouw tijdens de oorlog, trouwde op afstand met mijn oma en moest vier jonge kinderen begraven. Ten tijde van de dreigende oorlog om Nieuw-Guinea tussen Nederland en Indonesië, stond hij bovenaan een dodenlijst. In 1962 vertrok hij naar Nederland en kwam uiteindelijk met zijn gezin in het Drentse Roden terecht, waar hij nu ook begraven ligt. Begin 2024 maakte ik een omgekeerde reis langs deze betekenisvolle plaatsen.

Meer nog dan de feiten en cijfers, gaat het om de ervaring

ROMAN

Ik nam voor lange tijd aaneengesloten ouderschapsverlof om in zijn bewogen geschiedenis te duiken en zag dat de invloed van zijn leven op dat van mij onvermijdelijk is. Soms moeilijk, vaak prachtig. Omdat ik vooral woorden wil geven aan de ruimte die tussen de feitelijke gebeurtenissen in ligt, aan hoe deze werden beleefd en hoe dat doorwerkt in de volgende generaties, wordt het boek waaraan ik werk een roman. Gefictionaliseerd dus, vanuit het perpectief van een kleinzoon. Omdat het mij gaat om de ervaring, meer nog dan de feiten en cijfers. En ook omdat het nog meer ruimte verschaft voor een goed verhaal.

Geschiedschrijving

Maar omdat het ooit begon met de behoefte aan feiten en cijfers, is de pagina 'familiegeschiedenis' bedoeld voor mijn meer journalistieke onderzoek en de bijbehorende geschiedschrijving. Omdat ik daar zelf grote behoefte aan had en omdat de vorige generaties getuigenissen verdienen. 

Gerelateerde verhalen